Haminan kaupungin kulttuuripalkinnon saajaehdokkaita haetaan!

Lähde: Uutiset

Kenelle tai mille taholle tulisi antaa Haminan kulttuuripalkinto 2021?  Anna ehdotuksesi perusteluineen keskiviikkoon 13.10.2021 mennessä.

Haminan kulttuuripalkinto täyttää 10 vuotta!

Saajan valinta valmistuu yhteistyössä kuntalaisten kanssa. Tämän vuoden palkinnon saajaehdokkaita saa nyt ehdottaa kaupungin kulttuuripalveluille, jossa palkintoprosessia valmistellaan.


Palkintoperusteet:

Kulttuuripalkinnolla halutaan vuosittain kannustaa kulttuuritoimijoita sekä osoittaa kiitos ja arvostus aktiivisille toimijoille ja kulttuuriteoille, jotka jollain tapaa edistävät kaupungin kulttuuritoimintaa. Valintaperuste voi olla sekin, että jokin taho on vuoden aikana tehnyt jotakin innovatiivista ja uutta kaupungin kulttuurielämän hyväksi.

Prosessin vaiheet:

Haminalaiset saavat antaa ehdotuksia perusteluineen kulttuuripalkinnon saajiksi ke 29.9. – ke 13.10. Ehdotuksia kerätään kyselylinkin kautta: https://forms.gle/mVFCrCyxPbiW6YhBA

Lisäksi ehdotuksia otetaan perinteisellä lippuäänestyksellä vastaan Haminan pääkirjastossa ja Ruissalon kirjastossa sekä Haminan uudessa Monipalveluautossa, Päivänsäteen ajoreiteillä. Palkinnon valintavuosi on kuluva kalenterivuosi ja ehdotusten perusteluissa tulee kuvata juuri kuluvaan vuoteen (2021) liittyvät myöntöperusteet. 

Kulttuuripalkinnon saajaa voi lisäksi ehdottaa lähettämällä sähköpostia kulttuuri@hamina.fi tai toimittamalla kirjallisen ehdotuksen tai ehdotukset kulttuuripalvelujen toimistolle osoitteella:

Kulttuuripalkinto
Haminan kulttuuripalvelut
Rautatienkatu 8,
49400 Hamina

Ehdotusvaiheen jälkeen kulttuuripalveluiden tiimi valmistelee valintaprosessia ja hyvinvointivaliokunta lopulta valitsee palkinnonsaaja. Kulttuuripalkinto voidaan myöntää:

  • vuoden kulttuuritoimijalle (henkilö tai yhteisö tms),
  • vuoden kulttuuritapahtumalle tai
  • vuoden kulttuuriteolle.

Kaikissa tapauksissa palkinnonsaaja voi olla joko yksityishenkilö, vapaa ryhmä, rekisteröity yhdistys tai muu yhteisö.

Palkinto luovutetaan vuosittain kaupungin itsenäisyyspäivän kansalaisjuhlassa. Vuosittain myönnetään vain yksi palkinto. Palkinnon laadun ja arvon päättää hyvinvointivaliokunta vuosittain.  Sopivien ehdokkaiden puuttuessa hyvinvointivaliokunta voi jättää palkinnon jakamatta. Kulttuuripalkinnon lisäksi on mahdollista jakaa kunniakirjoja.

Haminan kaupunki on myöntänyt kulttuuripalkinnon jo vuodesta 2011 saakka. Ensimmäisen Haminan kulttuuripalkinnon sai kymmenen vuotta sitten Haminan Teatteriyhdistys silloisesta kulttuuriteosta; yhdistyksen väki kunnosti ja rakensi Haminan linnoitusalueen Turun bastionin osaan uuden kesäteatterin. Vuonna 2016 kulttuuripalkinto luovutettiin Pormestarintalon Valopuutarhan toteutuksesta Valojen yö -tapahtumassa Kristiina Terva-Heinoselle ja Juha Heinoselle. Viime vuonna 2020 kulttuuripalkinnon puolestaan pokkasi haminalainen runoilija Maiju Pohjola esikoisrunoteoksensa Lautuma (Aviador 2020) johdosta. 

Lisätiedot aiheesta:
Haminan kaupungin kulttuuripalvelut
Henni Kiri, Kulttuurituottaja
+358 40 722 3687
henni.kiri@hamina.fi

Haminan kaupungin kulttuuripalkinnon saajat 2011 – 2020


Kulttuuripalkinto 2020
Runoilija Maiju Pohjolalle. Esikoisrunoteos Lautuma (Aviador 2020) on vuoden kulttuuriteko.

Kulttuuripalkinto 2019
Kannusjärven-Kitulan kylätoimikunnalle. Kannusjärven palokopin entisöinti on vuoden 2019 kulttuuriteko.

Kulttuuripalkinto 2018
Kyläteatteri Marmut Mäntlahdesta. Kohta kymmenen vuoden ajan Haminan kansalaisopiston näytelmäpiirinä keskuspaikkanaan Seurantalo Toivola.

Kulttuuripalkinto 2017
Rock Criminals. Bändi on ylpeä haminalaisuudestaan.

Kulttuuripalkinto 2016
Kristiina Terva-Heinonen ja Juha Heinonen. Palkinto myönnettiin Pormestarintalon valopuiston toteutuksesta. Tapahtuman toteutuksessa olivat talon isäntäparin lisäksi mukana haminalainen AK Sound & Music Service, Sevenon Taidelasi Studio ja Ravintola Kamu.

Kulttuuripalkinto 2015
Hamina Kvartetti.

Kulttuuripalkinto 2014
Haminan kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta on myöntänyt vuoden 2014 kulttuuripalkinnon Haminan linnoituksen wanhat talot ry:lle. Perusteluissaan lautakunta totesi, että yhdistys on asukkaiden oma-aloitteisella, yhteisöllisellä toiminnalla vahvistanut kaupunginosaidentiteettiä, elävöittänyt Haminan kaupungin vanhaa keskustaa ja näin lisännyt kaupunginosan näkyvyyttä.

Kulttuuripalkinto 2013
Kulttuuripalkinnon sai Haminan seurakunta uusittuaan Marian kirkonurut.

Kulttuuripalkinto 2012
Juhani Leinonen ja Haminan soittokunta.

Kulttuuripalkinto 2011
Haminan teatteriyhdistys: Turun Bastionin kunnostaminen kesäteatterialueeksi.