Hamina saa oman Tähtikadun – Walk of Fame Hamina avataan syyskuussa 2020

Lähde: Uutiset

Haminassa avataan syyskuussa 2020 oma Tähtikatu, Walk of Fame Hamina. Haminan ja Vehkalahden alueella syntyneitä tai pitkään vaikuttaneita merkkihenkilöitä kunnioittava katu rakentuu Raatihuoneenkadun sisäkehälle. Se elävöittää Haminan katukuvaa ja tuo alueen merkkihenkilöiden tarinat lähelle kaupunkilaisia ja turisteja.

Tähdet upotetaan Raatihuoneenkadun sisäkehän jalkakäytävän pintaan. Haminan tähtilinnoitusta kuvaava tähti kunnioittaa Haminan-Vehkalahden alueella vaikuttaneen henkilön elämäntyötä, jolla on ollut suuri merkitys kulttuurin, tieteen, sivistyksen tai myös sotilaskulttuurin alalla koko Suomelle tai jopa kansainvälisesti.

Nyt voit vaikuttaa siihen, kenen nimen sinä haluaisit ikuistettavan Haminan Tähtikatuun?

Walk of Fame -projekti alkaa maanantaina 22.6. käynnistyvällä, vapaalla ja jatkuvalla kansalaiskeskustelulla. Kaupunkilaiset voivat lähettää ajatuksiaan tähden ansaitsevista henkilöistä sähköpostilla osoitteeseen viestinta@hamina.fi. Keskustelun ja kaupunkilaisilta tulleiden ehdotusten pohjalta kaupunginjohtaja tekee päätöksen tähden saajista perusteluineen vuoden tai kahden vuoden välein.

Päätökset ensimmäisistä tähtilaattoihin ikuistettavista nimistä tehdään elokuun alussa ja ne julkistetaan perjantaina syyskuun 11. päivä 2020 Valojen yö -tapahtuman yhteydessä.

Lisätiedot:
Lassi Ikäheimo, Hamina Tattoon taiteellinen johtaja
lassi.ikaheimo@hamina.fi

Suositut kortit

Oiva Toikan lasilintukokoelmaTapahtumat
Näyttely on avoinna ma-pe klo 10-18, la-su 10-16
Haminan kirjaston Kaspersali
Rautatienkatu 8

Tilassa on esillä Oiva Toikan (1931-2019) lasilintukokoelma, joka sisältää 606 taidelasilintua. Haminalaiset eläkkeellä olevat yrittäjät ovat harrastuksenaan keränneet kokoelman ja halusivat lahjoittaa sen kaupungille niin, että se tulee kokonaisuutena avoimesti yleisön nähtäville.
Unelmien tanssiaiset Haminan RaatihuoneellaTapahtumat
Näyttely on avoinna 2.7.-15.8.2020
ti-pe klo 10-18, la-su klo 10-19
Raatihuone
Raatihuoneentori 2
 
Yksi Haminan näyttelykesän kirkkaimpia tähtiä on muotitaiteilija Jukka Rintala. Unelmien tanssiaiset Haminan Raatihuoneella -näyttelyssä on esillä Rintalan pukuja ja maalauksia. 

Unelmien tanssiaiset Haminan Raatihuoneella -näyttely tuo esille Jukka Rintalan veistoksellisten muotojen mestarina sekä hänen pukujensa että maalaustensa kautta. Haminan Raatihuoneen valtuustosali kuvaa tanssiaissalia, jossa puvut tanssivat kristallikruunujen alla. Jukka Rintalan taiteessa kankaat ja maalauspensselit toteuttavat samaa ideaalia kauneudesta ja muodosta.

Jukka Rintalan käden jälki näkyy Haminan katukuvassa myös Kauppatorin reunalla sijaitsevan Sevenon lasitaideliikkeen tiloissa, jossa on nähtävillä ensikertaa kattausnäyttelynsä yhteistyössä lasitaiteilija Anne Takasen kanssa. Jukka Rintalan tärkeänä tukena on hänen työparinsa, visualisti Matti Vaskelainen. Yhdessä he ovat valmistaneet lukuisia muotinäytöksiä ja tapahtumia, joissa muoti ja kulttuuri kohtaavat toisensa.

Jukka Rintala rakentaa kesällä 2020 ensimmäisen näyttelynsä Haminaan, ainutlaatuiseen ympyräkaupungin historiaa huokuvaan miljööseen. Jatkoa näyttelytoiminnalle seuraa Hamina Tattoo sotilasmusiikkifestivaalin aikana elokuussa 2021.
Emma Ivane, UnelmaTapahtumat
Näyttely avoinna 1.-26.7.2020
ke-pe klo 10-18 ja la-su klo 10-16
Ruutikellari
Roopertinkatu 11

Emma Ivane (Iivanainen) on helsinkiläinen kuvataiteilija. Hänen gallerianäyttelynsä oli osa maailman suurinta nykytaiteen tapahtumaa Miami Art Weekiä 2019 Yhdysvalloissa ja hänen teoksiaan on myyty taiteen keräilijöille New Yorkissa.

Emman teoksia on julkaistu laajasti medioissa mukaan lukien Iso-Britannian House & Garden -lehti, YLE, Kauppalehti Optio, Aamulehti, Turun Sanomat, Trendi -lehti, Kodin kuvalehti ja Me Naiset. Ruutikellari on Emmalle erityinen näyttelypaikka siksi, että Emman ukin, arkkitehti Eelis Iivanaisen tauluja on aikoinaan ollut samassa galleriassa esillä. Eelis opetti maalausta ja piirtämistä Emmalle 5 vuotiaasta lähtien.

Emma teokset ovat abstrakteja maalauksia, jotka vangitsevat katsojan tutkimaan niiden loputtomia yksityiskohtia. Teokset muuttuvat valon värin ja suunnan mukaan, jolloin metalliyksityiskohdat syttyvät, sammuvat tai vaihtavat sävyään.

Tekniikka: sekatekniikka pellavakankaalla.
Tove Janssonin maalaukset ja otoksia haminalaisilta taiteilijoiltaTapahtumat
Näyttely on avoinna 30.6.-2.8.2020
ti-pe klo 10-18 ja la-su klo 10-16
Haminan Seurahuoneen Marski-sali
Pikkuympyräkatu 5

Näyttelyssä pääset tutustumaan Tove Janssonin Seurahuoneelle tehtyihin maalauksiin, Sulo Mäkelän veistoksiin sekä Magnus Enckellin teoksiin.
Asumassa Haminassa-juttusarja on käynnissäAsuminen & Ympäristö
Asumassa Haminassa -juttusarjan tarkoituksena on selvittää, mikä tekee kohtaamisten Haminasta unelmien kotikaupungin 💕 Linkistä pääset kurkistamaan, millaisia juttuja kaupungistamme on tähän mennessä kerrottu 😄

Haluaisitko sinä kertoa, kuinka sinusta tuli haminalainen? Voit ilmoittautua mukaan lähettämällä sähköpostia Haminan viestintäkoordinaattorille riikka.koskimies@hamina.fi tai ottamalla yhteyttä Reimarin toimitukseen puh. 0440 753 137 tai sähköpostilla: jorma.haapamaki@reimari.fi.
Haminan kaupunkipyörät ovat taas käytössäAsuminen & Ympäristö
Kaupunkipyörät ovat saapuneet Haminaan! Pyörät ovat kaikkien kaupunkilaisten ja vierailijoiden käytössä koko kesän aina lokakuun loppuun asti. 
Pyöräasemat ovat kauppatorilla, Raatihuoneella, Tervasaaressa ja Linnoituksen uimahallin edustalla sekä uutuutena linja-autoasemalla. Kaupunkipyörät ovat käytössä vähintään lokakuun loppuun saakka, ja niitä saa käyttöönsä puhelimeen ladattavalla Donkey Republic -sovelluksella.

Säännöllistä pyörän käyttöä varten voit hankkia nyt tarjouksessa olevan koko kauden 2020 sisältävän kausipassin. Tarjous on voimassa toukokuun loppuun asti.
Portimon polut kutsuu kaikki seikkailemaan 😎Vapaa-aika
Portimon retkeilypolusto kulkee Ruissalon, Kannusjärven, Metsäkylän ja Kitulan kylien välillä. Matkaa on yhteensä 40 kilometriä mutta sopivan pituinen lenkki löytyy varmasti jokaiselle seikkailijalle! 
Hyvä lähtöpaikkoja ovat esim. Kitulan kisapirtti (Kitulantie 52), Luomakankaantie 35, Kannusjärvi tai Vehkalinna (Vehkalinnantie 10). 
Sähköisen kartan löydät alta 😊
Linnoituspolku – löytöretkiä linnoituspolullaVapaa-aika
Kohtaa linnoitusta ympäröivät vallihaudat, kaupunkia nostosilloin suojanneet portit sekä vaikuttavat tykkiasemat, tunnelit ja holvit – kierrä koko polku ja koe linnoitusvallien upea historia! 
Linnoituspolku on kävelyreitti, joka alkaa Lipputornilta ja kiertää Haminan linnoitusvalleja mukaillen keskustan ympäri ja päättyy Raatihuoneentorille, linnoituksen keskipisteeseen. Voit kulkea reitin kummin päin vain, tai poiketa polulle reitin varrelta. Linnoituspolun varrella on seitsemän opastaulua. Lisää tietoa linnoituksen menneistä ajoista sekä kartan polulle saat verkkosivuiltamme. 
Kartan saat ladattua alla olevasta linkistä!
Tarvitsetko apua asiointiin poikkeusolojen aikana?Korona
Haminan kaupungin asiointiapu
Kaupunki tarjoaa asiointiapua haminalaisille yli 70-vuotiaille, sekä riskiryhmille, joilla ei ole läheisiä hoitamaan asiointeja. Kauppa-apu koskee elintarvikkeita ja apteekkituotteita arkisin klo 8-16. Kaupungin henkilökunta suorittaa ostokset ja kuljettaa ne kotiovelle.
Yhteydenotot: Pyry Liikkanen, puh. 040 199 1779

Vapaaehtoisten apurinki
Haminan apurinki yhdistää talkoohengessä haminalaiset avuntarjoajat ja avun tarpeessa olevat ilman ikärajoituksia. Apua voi tarjota tai pyytää mm. kauppa- ja apteekkiasiointiin, akuuttiin las- tenhoitoon esim. lääkärikäynnin ajaksi, ruoka-apuun, lemmikin ulkoilutukseen ja juttuseuraksi. Apua voi pyytää rohkeasti, vapaaehtoiset auttavat missä pystyvät!
Haminan apurinki -ryhmä löytyy Facebookista ja WhatsAppista. WhatsApp-ryhmään pääset laittamalla Whatsapp-viestin ”apurinki” numeroon 046 964 5059, niin sinut lisätään ryhmään. Apupyynnön voi myös soittaa tai laittaa tekstiviestinä seuraaville henkilöille:
• Tina: 0400487996, ma-pe klo 10-16
• Salla: 0400986455, soitto ma-su klo 10-18, viestit 24/7
• Anne: 0469645059, soitto ma-su klo 10-18, viestit 24/7

Haminan seurakunta
Päivystyspuhelimessa voit keskustella mieltä painavista asioista, peloista tai huolista. Soita jos kaipaat juttuseuraa.
Päivystysnumero ma-pe klo 12-18, puh. 040 544 8071.

Sosiaalitoimiston aikuissosiaalityön puhelinajat ma-pe klo 9-12
Liisa Kailio (asiakkaat sukunimen mukaan A-M), puh. 040 535 9879 
Tiina Korpela (asiakkaat sukunimen mukaan N-Ö), puh. 040 576 5926

Ikäopastin +65 vuotiaille neuvonta ja ohjauspalvelu
Hamina, Kotka, Kouvola, Miehikkälä ja Virolahti
puh. 040 5721 496, ma - pe 8.30 – 15.30
Numero voi olla ajoittain ruuhkautunut, voit jättää soittopyynnön!